Καλέστε μας:

211 41 80 223

logo-i-syntaxi-gr-2
Καλέστε μας:

211 41 80 223

Τα τρία βήματα για να αυξηθεί το ποσό σύνταξης - Τι πρέπει να ξέρουν συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες

Πρόσφατα Άρθρα

Σε «λαβύρινθο» παραπέμπει η προοπτική αύξησης του ποσού της σύνταξης των μισθωτών, μετά τη διαπίστωση ότι οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750€ στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν την τελευταία διετία.

Αρχικά, δεν συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης: Πρώτον, ο νόμος Κατρούγκαλου, που οδηγεί σε χαμηλότερες ανταποδοτικές συντάξεις λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης. Δεύτερον, το γεγονός ότι οι συντάξεις των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είναι συνάρτηση του μισθού, ο οποίος αυξάνεται με δυσκολία και τρίτον, οι περίοδοι ανεργίας, ειδικά στη δεκαετία της κρίσης.

 

Τα «κλειδιά» για την αύξηση

 Σήμερα, ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρούν με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη και υφίστανται το «ψαλίδι» έως 30%. Επομένως, η πρώτη συμβουλή των ειδικών είναι να αποφύγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη για να κερδίζουν περίπου 130€ μηνιαίως.

Επιπλέον, να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης, ακόμα και εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρον το χρόνο ασφάλισης αλλά και να κερδίσει κάτι περισσότερο από τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, ιδίως από τα 36 έως τα 40 έτη ασφάλισης.

Παρ’ όλ’ αυτά, αν ο μισθός κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου κυμαίνεται στα 1.000€, η σύνταξη δε θα ξεπεράσει τα 850€ με 40 χρόνια ασφάλισης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, δηλαδή ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1.500€ έως το 2027.

 

Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μεγαλύτερες προσδοκίες για υψηλότερη σύνταξη μπορεί να έχουν οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι), αν βεβαίως καταβάλλουν μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές.

Οι ειδικοί «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας στην «Ημερησία», καθώς χαμηλές εισφορές οδηγούν σε σημαντικά χαμηλές συντάξεις, κάτι που αναμένεται να διαπιστώσουν στο μέλλον χιλιάδες ασφαλισμένοι, που επιλέγουν για καταβολή εισφορών τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία για πολλά χρόνια και μόνο όταν πλησιάζει η ηλικία συνταξιοδότησης ανεβαίνουν κλίμακα, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει ιδιαίτερα το ύψος της σύνταξης.

Άλλωστε, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η σύνταξη που θα λάβει κάποιος έπειτα από 40 έτη ασφάλισης, έχοντας επιλέξει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισής του την πρώτη, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα ξεπερνά τα 830€.

Η τρίτη κατηγορία (345,1€) και η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία (414,8€) είναι καλές επιλογές, αν θέλει ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει ένα ποσό σύνταξης που να τού εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Βέβαια, η επιλογή των υψηλότερων κατηγοριών δεν έχει νόημα να γίνει τα τελευταία χρόνια. Μόνο αν διανυθεί στις υψηλότερες κατηγορίες ασφαλιστικός χρόνος τουλάχιστον 15 ετών, θα αναμένονται θετικά αποτελέσματα.

 

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, κάποιος που επιλέγει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη 1.050€ εφόσον διατηρήσει την ίδια κατηγορία για το σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Βεβαίως ακόμα καλύτερα να επιλέξει κάποιος την ανώτερη, δηλαδή την 6η ασφαλιστική κατηγορία (642,09 €)η οποία θα του εξασφαλίσει ύστερα από σαράντα έτη ασφάλισης σύνταξη κοντά στα 1.790€.

Η διαφορά μεταξύ πρώτης και έκτης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι μεγάλη, όπως βέβαια σημαντική είναι και αυτή στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος.

Πηγή: Newsbomb